Auto's en meer 1926 - 1945
Bosch onderhandelde de stroomversnellingen van de economische crisis en de dictatuur van de Nazi's met innovatieve kracht en uithoudingsvermogen tot de Tweede Wereldoorlog nieuwe, immense uitdagingen vormde.
Dieselinjectiepomp - de tweede spil
Na vele jaren onderzoek werd in 1927 een innovatie gerealiseerd die tot vandaag gebruikt zou worden: de dieselinjectiepomp. Dit was de reactie van Bosch op de verdere ontwikkeling van dieselmotoren, die in tegenstelling tot benzinemotoren geen magneetontsteking nodig hadden. De dieselinjectiepomp werd aanvankelijk alleen in vrachtauto's gebruikt, de eerste dieselinjectiepomp voor auto's kwam in 1936 op de markt.
Meer snaren op de boog: nieuwe bedrijfslijnen
Een belangrijke crisis in de Duitse auto-industrie zorgde dat de autoleverancier Bosch vanaf 1926 zijn portfolio vernieuwde. Dit inspireerde een combinatie van strategieën die in het verleden succesvol was gebleken: de verbetering van producten en ze ontwikkelen tot het stadium van serieproductie, zoals bij elektrische gereedschappen en thermotechnologie, samen met compleet nieuwe uitdagingen, zoals radio- en televisietechnologie.
Elektrische gereedschappen
Haircutters en boorhamers
De Bosch-ingenieur Hermann Steinhart ontdekte in 1927 een apparaat in zijn testwerkplaats dat hem onmiddellijk fascineerde. De "Fortex" had een geïntegreerde motor in zijn handgreep. Dit opende veel nieuwe mogelijkheden. De afdeling van Steinhart bracht de Fortex aanvankelijk tot het stadium van serieproductie, voordat het concept in de daarop volgende jaren werd ontwikkeld om de eerste boorhamers te maken. Het team gebruikte de productiefaciliteiten in de Bosch-fabrieken als testfaciliteit.
Foto: een Bosch-boorhamer in gebruik (1936)
Geallieerde excellentie: productie met een sterke partner
Bijna tien naar na het einde van de oorlog was de buitenlandse verkoop slechts gestegen tot 34 procent van de totale verkoop. Hoge transportkosten en douanebarrières zorgden dat Bosch alternatieven ging uitproberen. In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië begon de zoektocht naar partners voor lokale productie en in Australië en Japan maakten partnerbedrijven producten onder licentie van Bosch. In 1932 was de buitenlandse verkoop gestegen tot 55 procent.
FESE
Verieuwende technologie
Samen met de Schotse pionier van de televisie, John Logie Baird, en de bedrijven Zeiss Ikon en Loewe stichtte Bosch Fernseh AG (FESE) in 1929. Jaren van onderzoek leidden uiteindelijk tot aanvankelijk grote successen. FESE leverde de eerste elektronische registratie-apparaten voor de Olympische Spelen in Berlijn in 1936 en presenteerde datzelfde jaar de eerste "thuistelevisie-ontvangers". Tijdens de oorlog werd FEWE ingezet voor militaire doelen om te helpen bij de ontwikkeling van een bom met een ingebouwde camera die vanaf afstand kon worden bestuurd via televisiebeelden. Aan het einde van de oorlog werd het project gestopt. Het was toen in de testfase.
Foto: FESE-thuistelevisie-ontvanger (1938)
Benzine-injectie voor vliegtuigmachines en televisietechnologie
Toen de Nazi's aan de macht kwamen werd ook Bosch geconfronteerd met grote uitdagingen. Het regiem eiste onderzoek en ontwikkeling van benzine-injectietechnologie voor vliegtuigmachines en begon met de constructie van nieuwe fabrieken. Vooral televisietechnologie werd een focuspunt van militair belang. De buitenlandse verkoop van het bedrijf bereikte een dieptepunt van negen procent in 1939.
Bewapening en dwangarbeid
Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog ging de bedrijfsvoering van Bosch weer over op militaire productie. Het leger was toen zo zwaar gemotoriseerd dat de activiteiten van het bedrijf voor de auto-industrie door mochten gaan. Zoals overal in de Duitse industrie werden de medewerkers die werden opgeroepen voor militaire activiteiten vervangen door dwangarbeiders uit de bezette gebieden, waarvan sommigen werden gedwongen te werken en leven in onmenselijke omstandigheden.
Opstand en bescherming van de Joden
Aan de andere kant ondersteunde het bedrijf Bosch actief de opstand tegen het Nazi-regiem. In de kern van de opstand stond Carl Friedrich Goerdeler, die was benoemd als adviseur van het bedrijf. Vervolgde Joden werden tewerkgesteld om hen te redden van deportatie naar concentratiekampen of werden financieel ondersteund als bijdrage voor hun emigratie.
Einde
Tijdens de oorlog bombardeerden de geallieerden meerdere malen Bosch-productiefaciliteiten. Robert Bosch leefde niet lang genoeg om mee te maken hoe gedeeltes van zijn fabrieken met de grond gelijk werden gemaakt. Hij stierf in 1942. Hij heeft duidelijke instructies nagelaten aan zijn opvolgers over hoe zij de fabriek die naar hem genoemd was moesten leiden.