In actie voor het klimaat
Hoe Bosch zijn koolstofvoetafdruk wereldwijd tot nul herleidt
Vanaf 2020 zal Bosch volledig CO2-neutraal zijn en hebben de meer dan 400 Bosch vestigingen over de hele wereld dus geen koolstofvoetafdruk meer; van ontwikkelingscentra tot productie-eenheden en administratieve afdelingen. In 2018 had Bosch in zijn geheel ongeveer 7,8 terawattuur aan energie nodig. Zo'n verbruik schroef je niet van de ene dag op de andere radicaal terug. Wel kun je de uitstoot van koolstofdioxide die daarmee gepaard gaat (zo'n 3,3 miljoen ton in 2018 voor het hele bedrijf) volledig neutraliseren. Om dit doel te bereiken, is Bosch zijn CO2-uitstoot al jaren op verschillende manieren aan het terugdringen. Enkele kernpunten van die strategie op een rijtje.
Blaichach, Duitsland — stroom uit de rivier
In Blaichach gebruikt men al lang water als energiebron. De fabriek werd gebouwd in 1907 en is dus meer dan 100 jaar oud. In 1960 nam Bosch ze over en in 2012 werd deze veelbelovende vestiging grondig gemoderniseerd en uitgebreid. Vroeger kon de fabriek hoogstens 2,4 m³ water per seconde verwerken. Er bleef dus heel wat waterkracht onbenut, zeker wanneer de sneeuw begon te smelten. Elk jaar wekte Bosch er maximaal 9000 MWh aan energie op met de hulp van het water. Tijdens de renovatie werden er grotere drukleidingen aangelegd, een nieuwe stroomcentrale gebouwd en krachtigere turbines geplaatst. In 2018 wekte de waterkrachtcentrale 12.200 MWh aan hernieuwbare elektriciteit op, goed voor ongeveer 45 procent van de energie die de vestiging nodig heeft.
Rodez, Frankrijk — duurzame verwarming
De koolstofvoetafdruk van de vestiging verkleinen: met die doelstelling begon het team van Rodez in Frankrijk al in 2009 plannen uit te werken. Sinds 2013 heeft de vestiging een eigen verwarmingsinstallatie op biomassa, waarin houtsnippers van lokale, gecertificeerde duurzame bosbouwbedrijven worden verbrand. Met de energie die de installatie oplevert, verwarmt Rodez water en produceert de vestiging proceswarmte. Zo is de biomassacentrale gemiddeld goed voor 90 procent van de verwarming voor de fabriek. Ze verbruikt ongeveer 6600 ton houtsnippers per jaar. Bij de verbranding komt niet meer koolstof vrij dan wat de bomen tijdens hun leven uit de atmosfeer hebben gehaald. Dankzij deze verwarmingsinstallatie stoot de fabriek elk jaar zowat 600 ton CO2 minder uit.
Juarez, Mexico — hernieuwbare energie als belangrijkste energiebron
Mexico heeft zijn energiebeleid grondig hertekend. Zo wil het land tegen 2024, 35 procent van zijn elektriciteit uit niet-fossiele brandstoffen halen. Dankzij de vele uren zonlicht per jaar en de winderige gebieden zijn de geografie en het klimaat van Mexico uitermate geschikt om dat doel te bereiken. En aangezien de overheid en het bedrijfsleven zich achter dit nieuwe beleid hebben geschaard, zijn de omstandigheden ideaal om verandering op gang te brengen. Ook Bosch draagt hier zijn steentje aan bij en geeft het goede voorbeeld. Zo dekt de stroom van het windmolenpark Dominica in de staat San Luis Potosí meer dan 80 procent van de energiebehoefte van alle Bosch vestigingen in Mexico. In 2018 bespaarde Bosch Mexico 56.000 ton CO2 door grotendeels naar hernieuwbare energie over te schakelen.
Homburg, Duitsland — gegevens analyseren om energie te besparen
In Homburg, een gemeente in het Duitse Saarland, komt Bosch steeds dichter bij zijn droom om de fabriek energie-efficiënt en zelflerend te maken. De voorbije twee jaar heeft de vestiging haar CO₂-uitstoot al met zo'n 5000 ton teruggedrongen. Sinds 2007 is de uitstoot gezakt met meer dan 23.000 ton. Deze aanpak combineert maximale transparantie met technische innovatie. Een energiebeheerplatform dat Bosch heeft ontwikkeld gebruikt data die via zo'n 10.000 meetpunten in de machines worden verzameld. Met die gegevens kunnen de medewerkers het energieverbruik van elke machine afzonderlijk opvolgen, controleren en optimaliseren. De vestiging heeft zo verschillende technische oplossingen ingevoerd: de productieruimtes worden alleen geventileerd wanneer nodig, de restwarmte van de productieprocessen wordt nuttig gebruikt en het verbruik van de machines wordt slim beheerd.